Osmaniye Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Osmaniye Ziraat Odası > Haberler > OSMANİYE İLİ ZİRAAT ODALARI ÇİFTÇİ TALEPLERİ VE YER FISTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

OSMANİYE İLİ ZİRAAT ODALARI ÇİFTÇİ TALEPLERİ VE YER FISTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

OSMANİYE İLİ ZİRAAT ODALARI ÇİFTÇİ TALEPLERİ VE YER FISTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

OSMANİYE İLİ ZİRAAT ODALARI ÇİFTÇİ TALEPLERİ VE 

                 YER FISTIĞI BASIN AÇIKLAMASI

 Osmaniye ziraat odası başkanlığında, ilçe ziraat odası başkanlarınında katılımlarıyla çiftçi talepleri ve yerfıstığı konusunda basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Başkanımız Ahmet Bahadır SEZGİN yaptı. Başkanımız açıklamasında;

• Osmaniye ilimizin kıymetli Ziraat Odası Başkanları ve Osmaniye Ziraat Odamızın Yönetim Kurulu Üyeleri ile bugün burada yapacağımız basın açıklamamızı dinlemeye gelen çok kıymetli basın mensubu arkadaşlarım toplantımıza hoş geldiniz.

 

• Katılımlarınızdan dolayı Osmaniyeli çiftçilerimiz adına sizlere teşekkür ediyorum.

 

• Değerli basın mensubu arkadaşlarım, ülke olarak sıkıntılı bir süreçten geçmekteyiz.

 

• Mart ayında başlayan, Temmuz-Ağustos aylarında yoğunlaşandöviz kurlarındaki artışın verdiği sıkıntılarla karşı karşıyayız.

 

• Döviz kurlarındaki bu artış gübre, mazot, ilaç, elektrik, tohum, yem gibi çiftçilerimizin temel girdilerinde büyük fiyat artışlarına neden oldu.

 

• Son günlerde bir miktar gerileme yaşayan gübre fiyatlarındaki artış yüzde 80’lerin üzerindedir.Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 70’in üzerinde artmıştır. Aynı şekilde diğer girdilerdeki artışlar artık ekim, dikim yapmayı üretmeyi çok güç hale getirmiştir. 

 

• Çoğunluğunutarım nüfusunun oluşturduğu Osmaniye'mizde bu durum haliyle üreticimiziolduğu kadar, ilimizde yaşayan bütünnüfusumuzu da zor durumda bırakmıştır.

 

• Üreticilerimiz ekim yapabilmek içintarlasınaatması gereken gübrenin ya yarısını atabiliyor yada hiçatamıyor. Haliyle ekim yapmaktan çekiniyor.

 

• İlimizin ve Çukurova’mızın sembol ürünü olan yer fıstığıfiyatları şu anda gecen yılınkinden bile aşağıdadır. Geçen yıliçindebulunduğumuz tarihte dört (4.00) lira olan yer fıstığı, şu anda maalesef üç(3.00) lira civarında fiyatla satılıyor.

 

• Bu girdi fiyatları ile bırakın aynı oranda fiyat artışını, geçen yılkinin bile altınadüşmüştür.

 

• İlimiz ve Çukurovaiçinçokönemli bir ürün olan yer fıstığıçerezlik dışındaçok iyi bir yağ bitkisi ye yem bitkisi özelliği taşımaktadır. Yer fıstığımızayağlık bitkilere uygulanan desteğin verilmesi yada yem bitkisi desteği verilmesiyle ilgili yıllardır ilgili mercilere yaptığımızbütün müracaatlar maalesef sonuçsuzkaldı.

 

• Özellikle bu konunun gündeme alınmasıilimizçiftçisiiçinbüyük önem arz etmektedir.

 

• Bölgemizdeyoğun olarak tarımıyapılanmısır ye buğdayda da durum maalesef bundan farklıdeğildir.

 

• Çiftçimizekeceği ürünükaç liraya satacağını bilmek istiyor. Küçük farklılıklar olsa bile mutlaka yetkililer bir rakam telaffuz etmelidir.

 

• Tarımdasürdürülebilir üretimin devamlılığı için girdi maliyetleri hızla makul bir seviyeye çekilmeli ye destekler bir an önceartırılmalıdır. Gübrede özellikle destekte artış şarttır.Zirai ilaçtaki KDV'nin üreticiye destek olarak verilmesini talep ediyoruz.

 

• ÇKS olsun veya olmasın üretim yapan çiftçilerimize üretim desteği verilmelidir.

 

•Hazine arazilerinde ecrimisil ödeyerek tarım yapan yüzbinlerce çiftçimizin yıllardır bekleyen ve yılan hikayesine dönen sorunu da Genel Başkanımızın seçimden önce dönemin Başbakanı Sayın Binaili Yıldırım’a konuyu bizzat iletmesi ve Başbakan’ın talimatıyla çözülmüştür. Artık, ecrimisil ödeyerek üretim yapan yüzbinlerce çiftçimiz,

tarımsal desteklerden,

düşük faizli kredilerden,

tarım sigortalarından yararlanabilecek,

TMO’ya ürün teslim edebilecek,

doğal afetlerden zarar görmeleri halinde düşük faizli kredilere yönelik borç ertelemelerinden de faydalanabilecektir.

Bu araziler için, çiftçilerimize, kira sözleşmesi yapmak şartıyla ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralama hakkı da verilmiştir.

Çiftçilerimiz, yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde, 10 yılın sonunda, isterlerse kira sürelerini uzatabilecek veya doğrudan araziyi satın alabileceklerdir.

Bu girişimlerindendolayı Genel Başkanımız Sayın Şemsi Bayraktar’a çiftçilerimizadınateşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz.

 

• KıymetliBasın Mensubu arkadaşlarımsıkıntılı bir süreçten geçtiğimiz bu dönemde tarım daha fazla desteği hak etmektedir. Milli gelirin yüzde 6,1’ini doğrudan sağlayan tarım, gıda, tekstil sektörleri başta olmak üzere finanstan, ulaştırmaya, lokanta otelcilikten, ticarete kadar çok sayıda sektöre kaynak aktarmakta, hammadde sağlamaktadır. Bu çerçevede tarıma ayrılması gereken bütçe Tarım Kanununda yer aldığı gibi milli gelirin 1’ini bulmalıdır. 

 

• Çiftçimiz bu şartlarda borçlarınıödemesi mümkün değildir.Kredi, vergi, sigorta gibi tümçiftçi borçları uzun vadeli ye faizsiz olarak ertelenip yapılandırılmalıdır.

Katılımlarınızdandolayıteşekkür ediyor saygılar sunuyorum.

 

                                            AHMET  BAHADIR SEZGİN

                                                 TZOB YÖN.KUR.ÜYESİ

                                  OSMANİYE ZİRAAT ODASI BAŞKANI