Osmaniye Ziraat Odası > Haberler > BÖLGEMİZDE MISIR HASADI ERKEN VE SIKINTILI BAŞLADI

BÖLGEMİZDE MISIR HASADI ERKEN VE SIKINTILI BAŞLADI

İlimizde ve bölgemizde çiftçilerimiz yoğun olarak üretimini yaptığı mısır bitkisi; önce tabi afetlerden ciddi anlamda zarar gördü. Tozlaşma döneminde yağmur ve dolu yağışları ve  bu yağışların şiddetli oluşu, mısır koçanlarında %25-30 dane noksanlığına yol açmıştır. Buda %25-30 verim eksikliği anlamına gelmektedir.

En son yaşadığımız sıcaklıklar yine mısır üretimine büyük zarar vermiştir. Bu zararlar daha önce belli olmayıp kendini hasatta gösteren zararlardır.

Üretim maliyeti geçen yıl kg. başına 0,763 TL.olan mısırın bu yılki maliyeti0,895 TL.dır. Yani girdi maliyetleri kaynaklı 0,117 TL. bir fark  oluşmuştur.

Zaten fiyatların açıklanmaması ve oluşan bu maliyet farkı nedeni ile çiftçilerimiz iyice zor duruma düşmüştür.

Yine geçen yıl (2016) mısır alım fiyatları kg. başına 0,740 TL. idi. Fakat hasat döneminin yeni başladığı bu dönemde mısırın çiftçiden çıkış fiyatı 0,740 TL. lere kadar gerilemiştir. Bu rakamlara verim kaybı da üst üste konulduğunda mısır üreticisinin durumu çok açık bir şekilde ortadadır. Zaten girdi alış verişini peşin yapamayan ve bankalara, tüccarlara borcu olan çiftçilerimiz ne yapmalı. Durum düşünülenden çok daha vahimdir.

Genel Başkanımız Sayın Şemsi BAYRAKTAR  bey de yaptığı basın toplantısında durumun vahametini dile getirmiş, derhal gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulamıştır.

TMO alım fiyatının bu durumlar göz ardı edilmeden bir an önce yapılmalı, en az zararla kapatacağı şekilde yapılmalıdır.

Fiyat açıklaması serbest piyasada giderek düşen mısır fiyatlarının düşüşünü durduracaktır.

Derhal çok acil müdahale yapılması gerekmektedir. Yoksa çiftçimiz perişan olacaktır.

A.Bahadır SEZGİN

TZOB Yön.Kur.Üyesi