OSMANİYE ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAHADIR SEZGİN YER FISTIĞI DESTEKLEME KAPSAMINA ALINMALIDIR.
OSMANİYE ZİRAAT ODASI
BAŞKANI BAHADIR SEZGİN: OSMANİYE YERFISTIĞI DESTEKLEME KAPSAMINA ALINMALIDIR.
Osmaniye
Ziraat Odası Başkanı Bahadır SEZGİN; Yakın zamanda hasadı yapılacak olan
Osmaniye Yerfıstığının destekleme kapsamına alınmasını ve Toprak Mahsulleri
Ofisinin
Müdahale alımı
yaparak,Üreticimizin fiyat beklentisini karşılaması gerektiğini belirtti.
OZO Başkanı SEZGİN;Türkiye Ziraat Odaları
Birliği Genel Başkanımız Sayın Şemsi
BAYRAKTAR ‘a
yerfıstığı konusundaki talep ve beklentilerimizi ilettiklerini, Genel
Başkanımızın da taleplerimizi Tarım Bakanlığına ulaştırdığını aktardı. Sayın
Genel Başkanımız da yerfıstığı konusunda yaptığı açıklamada, Yerfıstığı
üreticisinin beklentilerini tek tek sıralamıştır.
Sayın Genel Başkanımız Şemsi BAYRAKTAR yerfıstığı konusundaki açıklamasında;
Doğanın insanlığa sunduğu güzelliklerden biri
olan yer fıstığının içinde bulunan yüzde 45-55 yağ, yüzde 20-25 protein, yüzde
16-18 karbonhidratın yanı sıra fosfor ve vitaminler açısından da zengin olması
nedeniyle besin değeri oldukça yüksek bir yiyecek olduğunu vurgulayan
Bayraktar, yer fıstığıyla ilgili açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Yer fıstığı,
ülkemizde genel olarak kabuklu ya da iç halinde kavrularak tüketilir. Çerezlik
kalitesi iyi olmayan taneler yağ sanayisinde değerlendirilir. Ayrıca pasta,
çikolata, vb. ürünlerin yapımında da kullanılır. Yağı yemeklik olarak katı ve
sıvı halde kullanıldığı gibi balık konserveciliğinde, bisküvi, pasta, şekerleme
ve sabun yapımında da kullanılır. Danelerinden ise fıstık ezmesi yapılır. Yer
fıstığının hayvan beslemede de önemi büyüktür.
2000-2010 yılları
arasında kişi başına yer fıstığı tüketimi yılda ortalama 1 kilogramın altında
iken 2010’dan itibaren artarak 2020 yılında 2 kilogramın üzerine çıkmıştır. 10
yıl önceki dünya ortalaması 1,4 kilogramın altında olan kişi başına yer fıstığı
tüketimi 2018’de 1,9 kilogramın olan dünya ortalamasının üstüne çıkarak 174
ülke arasında 46’ncı sıraya yükselmiştir.
Ülkemizde, yer fıstığı sapları yeşil yem
olarak doğrudan, kurutularak balyalanıp kışın hayvan yemi olarak da kullanılır.
Meyve kabuklarının bir kısmı sunta yapımında kullanılsa da çoğunlukla yem
sanayinde katkı maddesi olarak değerlendirilir.
Yer fıstığı toplam
yağlı tohumlar üretiminden yüzde 5,9 pay almaktadır. Son on yılda yer fıstığı
üretiminde önemli artışlar görülmüştür. 2015 yılında 148 bin ton olan üretim
2020 yılında yüzde 54 artarak 216 bin tona ulaşmıştır.
Ülkemizde 18 ilimizde
yer fıstığı üretimi yapılmaktadır. Türkiye yer fıstığı üretiminin yüzde 77,3’ü
Adana ve Osmaniye illerinde yapılmaktadır. Adana 113 bin 460 ton üretim ile ilk
sırada yer alırken, Osmaniye’de 53 bin 554 ton üretim ile ikinci sıradadır. Bu
illerimizi, Şırnak, Hatay, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın, Gaziantep ve Mersin
illeri takip etmektedir.”
“Yer fıstığı üretimi
daha da yaygınlaştırılmalı”
“Ülkemizde çerezlik
olarak tüketilen yer fıstığında ithalat son yıllarda artarak 2020 yılında 14
bin 538 tona ulaşmış ve 20 milyon dolar ödenmiştir. Yer fıstığı ihracatı ise
oldukça azdır”
bilgisini paylaşan
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, yer fıstığı üretiminin daha da yaygınlaştırılması
gerektiğinin altını çizdi. Bayraktar şöyle devam etti:
“Yer fıstığı üretimi
Türkiye’de genel olarak Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Akdeniz ve Ege
bölgelerinin sulanabilen kıyı ovalarında yapılmaktadır. GAP Bölgesinde yapılan
araştırma çalışmaları sonucunda bölgenin sulamaya açılmasıyla birlikte yer
fıstığı yetiştiriciliği yönünden büyük bir potansiyel olacağı tespit
edilmiştir. Bu bölgede önemli bir baklagil ve yağ bitkisi olan yer fıstığının
da yerini alması beklenmektedir.
Yer fıstığı hasat ve
harmanında çok işçilik istemesi, iklim ve toprak yönünden seçici olmasından
dolayı ekim alanı fazla değildir. Ülkemizde yer fıstığı fiyatlarının yüksek
olması nedeniyle, bitkisel yağ sanayine girememekte ve tamamına yakını çerezlik
olarak tüketilmektedir.
Üretilen yerfıstıklarında
hasat sonrasında aflatoksin oluşumu önemli bir sorun teşkil etmektedir. Zira
aflatoksin insan sağlığı açısından zararlı olup ürünün ekonomik değerini 2-3
kat azaltmaktadır. Özellikle ikinci üründe aflatoksine karşı modern kurutma
tesislerine ihtiyaç vardır.
Öte yandan Osmaniye
ilinde yetişen yer fıstığının, coğrafi işaret uygulamasının altında yer alan
‘menşe işareti’ bünyesinde ‘Osmaniye Yer fıstığı’ adıyla ürün işaretlenmesi
yapılmıştır. Bu sayede Osmaniye Yer fıstığı etiketi taşıyan ürünün sadece Osmaniye
ili sınırları dâhilinde yetiştirilebileceği güvence altına alınmıştır. Bu
durum, verimi, kalitesi ve lezzeti bakımından da aranan bir çeşit olan Osmaniye
Yer fıstığı için önemli bir kazanımdır.”
-“Yer fıstığında
müdahale alımları yapılmalı, bu ürün prim desteği kapsamına alınmalıdır”
“Üreticilerden gelen
önemli taleplerden birinin, yer fıstığının da Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)
tarafından müdahale alımı kapsamına alınmasıdır. Ülkemizin yağlı tohumlar
ithalatı çok fazladır. Yağ açığının kapatılması için yağlık yer fıstığı üretimi
de prim desteği kapsamına alınmalıdır. Bir diğer beklenti ise yeşil aksamının
hayvan besleme açısından değerli olması nedeniyle hayvansal üretimde
kullanıldığı için yer fıstığına da yem bitkisi desteği verilmesidir” diye konuştu.
“Fiyatlar maliyetteki
artışı karşılamazsa üretici borçtan kurtulamaz”
“Son bir yılda DAP
gübre fiyatı yüzde 155, üre gübresi fiyatı yüzde 130, bazı zirai ilaçlar yüzde
60, elektrik fiyatları yüzde 56 artarak girdi fiyatları rekor kırdı.
Odalarımızdan alınan
bilgiler ışığında, 2021 yılı ürün maliyeti kilogramda 7 lira 60 kuruştur. Genel
olarak üreticinin fiyat beklentisi ise 10-12 lira olmakla birlikte bazı
üreticiler geçen yılki fiyat olan 15 lirayı dikkate alarak, beklentilerini
16-17 lira olarak belirtmiştir.
Yer fıstığı hasadı
eylül ayında başlayacaktır. Sürekli kredi kullanmaktan başka çaresi olmayan yer
fıstığı üreticileri, üretim masrafı ve emeklerinin karşılığını doğru düzgün
alabilmek için ürünlerini değeri fiyatından satmayı beklemektedir.” dedi.